Yapay reçine çözeltisi emdirilmiş kâğıtların değişik katlarda üst üste konularak sıcaklık yardımıyla belli bir basınç altında preslenmesi sonucunda ortaya çıkan malzeme laminat parke olarak adlandırılır. Reçine emdirme işlemi kâğıt emprenyeleme olarak da adlandırılır. Emprenye, melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir. Bu üretim tarzı nedeniyle laminat parke, lamine ve pasif parkeye kıyasla ahşap olmayan içeriğiyle ve ekonomik yönden rekabet edebilir olması nedeniyle pazarda oldukça büyük bir avantaj elde etmiştir. Laminat parke, laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan MDF, HDF ya da yonga levha üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir. Yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanılarak yapılır. Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen boyutlarda kesilir, ekleme ayrıntısına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Aslında laminat parke dünyada kabul edildiği şekliyle, parke olarak değil de parke alt başlığında değerlendirilen görünüşü güzel bir yüzey kaplama malzemesidir.
Laminat
Parkenin Teknik Yapısı
1. Overlay : Parkenin en ust yuzeyi korumayı artıran cok ozel ve saglam bir film tabakası ile kaplıdır. Bu tabaka guzel gorunumlu dekoratif bir film tabakası ile karıstırılarak asınmaya dayanıklı sert bir yuzey elde edilmistir
2. Desen kağıdı :Sonsuz renk ve desende özellikle kaliteli odun hammaddesinden üretilebilen ileri teknoloji ile print edilen kağıt film tabakasıdır.
3. HDF Yüksek yoğunlukta kansorejen madde içermeyen (E1) ve suya dayanıklı lif levha. ISO ve DIN normlarına gore kansorejen madde ihtiva etmemelidir.
4. Balans kağıdı Stabilizasyonu sağlayan selülozik kağıt film tabaka.
Nelere dikkat etmeli?
Laminat parkeyi kullanacağınız ortamın trafik yoğunluğuna dikkat etmemiz gerekiyor ve seçeceğiniz ürün kullanılacak ortamın trafik yoğunluğunu absorbe edebilecek içerik ve dirençte olmalı. Laminat parke üretiminde kaliteyi belirleyen en önemli etkenlerden biri de kullanılan kesici takımların kalitesi ve performansıdır. Alacağımız ürünün ISO 9002 TSE ve CE Belgesi’ne sahip olması kalite kriterlerini belirleyen önemli bir husus. Avrupa’da aynı marka ve benzer kalitede satılan bir ürün almak da size güvence verir. Çünkü Avrupa’da üretmek o ürünün Avrupa’da satıldığını veya kullanıldığını tescilleyen bir şey değildir.
Aşınma Sınıfları
Laminat parke sınıflarının standartları belirlenmiştir. Üreticilerin, marka, TSE belgesi veya İSO belgeleri yada uluslararası kuruluşlardan herhangi bir sertifika alırlarken bu standartlara uyup uymadıkları değerlendirilmektedir.
Laminat parke sınıfı iki haneli rakamlardan oluşmaktadır.Rakam büyüdükçe laminat parke sağlamlığı, dış etkenlere karşı direnci yükseliyor. Laminat parke sınıfını simgeleyen sayı yükseldikçe, laminat parkenin daha yoğun trafiğe maruz kalan alanlarda aşınmaya karşı direncinin daha fazla olan sınıfa ait olduğunu gösterir.
31. Sınf / AC3 : Dusuk ve az yoğunlukta kullanılan alanlar
AC3 laminat parkeleri, kullanımı yüksek olan yasam alanları ve kullanımı düşük ticari alanlar için tasarlanmıştır (örneğin oturma odaları, çocuk odaları, mutfaklar, yatak odaları, otel odaları, koridorlar, konferans salonları için kullanılabilir).
32. Sınf / AC4 : Orta derecede kullanılan alanlar
AC4 laminat parkeleri, kullanımı yüksek olan yaşam alanları ve orta derecede kullanılan ticari alanlar için uygundur (örneğin oturma odaları, çocuk odaları, mutfaklar, yatak odaları, otel odaları, koridorlar, konferans salonları,butikler, ofisler için kullanılabilir).
33. Sınf / AC5 : Yoğun kullanılan alanlar
AC5 laminat parkeleri, kullanımı yüksek olan yaşam alanları ve orta derecede kullanılan ticari alanlar içn uygundur (örneğin oturma odaları, çocuk odaları, mutfaklar, yatak odaları, otel odaları, koridorlar, konferans salonları, butikler, ofisler için kullanılabilir).
Laminat Parke
ve Sağlık
Ucuz, düşük kalitede laminat parke ürün yapı bileşeninde bulunan, insan sağlığını tehdit eden formaldehit kimyasal maddesidir. Formaldehit içeren ürünler çok tehlikelidir. Ağaç yongalarının sıkıştırılarak yapıştırılmasında kullanılır. Formaldehit kimyasal madde kullanım oranı ne kadar artarsa, laminat parke imalat maliyeti de o oranda düşmektedir. Piyasadaki acımasız rekabet koşulları, bilinçsiz müşteriler bazı laminat parke firmalarını formaldehit maddesini olması gerekenden fazla oranda kullanmaya itmektedir. Ucuz laminat parkeye olan talep, satın alanları farkında olmadan kanserle oturup, kanserle kalkmalarına neden olabiliyor. Kısacası, ucuz laminat parkeler kanserojen risk taşıyor.
Uluslararası sağlık örgütlerinin tavsiye ettiği, sağlık standartlarına uygun laminat parke satın alırken dikkat edilecek hususlar;
Avrupa Birliği Ülkeleri bu probleme yasal düzenlemeler getirmiştir. Laminat parkenin sağlığa uygun olduğunu gösteren E1 belge sistemi geliştirilmiştir. Satın aldığınız laminat parke ambalajı üzerinde bu ibareleri arayınız. E1 ibaresi formaldehitin standartlara uygun miktarda kullanıldığını gösterir. Yani kullanılan formaldehit miktarı sağlığımızı tehdit edebilecek sınırların çok altında kullanılmıştır. Üretiminde insan sağlığına zarar verecek oranlarda kimyasal madde kullanılmamıştır anlamına gelmektedir. E1 Sağlık belgesi almayı hak eden laminat parke markası, insan sağlığını tehdit etmez.
Laminat parke satın alırken bileşenindeki ağaç oranına dikkat edilmelidir. Bu oran %x.. ile %80 arasında çeşitlilik göstermektedir. Ağaç bileşen orantısı laminat parkenizin sağlık standartlarına uygunluğunu işaret eden en önemli göstergedir. Ağaç kullanım oranı ne kadar yüksek ise laminat parkemiz de o kadar sağlıklıdır.
Montaj
Laminat parke uygulamasını yapılacağı alanın uygunluğu çok önemlidir.
Uygun zeminler:
Ahşap, iyi yapıştırılmış PVC, iyice kurumuş seramik, muşamba.
Şap (max.nem:2.0 cm%)
Alanınıza yapacağınız şap analizi size, mevcut nem miktarını verir. Islak ve rutubetli odalar, saunalar, halı döşemeler döşemeye uygun değillerdir. Zemin kuru, düz, sıkı ve temiz olmalıdır. Küçük bozukluklar şilte ile tolere edilebilir ancak 3 mm den fazla olanlar şap veya macunla düzeltilmelidir.
Yerden Isıtma:
Laminat parke sıcak su yoluyla yerden ısıtmaya elverişlidir ve ısı tasarrufu sağlanmasını dahi sağlar. Aşağıdaki şartları kabaca gözden geçiriniz:
Isıtma raporu elde edilebilmek için bir uzmana başvurun.
Uygulama süresince, zemin sıcaklığının 15 oC nin altına düşmediğinden emin olunuz.
Nem rutubet ve ses izolasyonu için yerden ısıtmalarda kalın ve kaliteli yalıtım levhası kullanınız. Kesinlikle şilte kullanmayınız.
Her ısıtma işlemi başlangıcında,alttan ısıtma sistemini çalıştırdığınızda, istediğiniz sıcaklığa ulaşana kadar, artışı 5 oC derecelik dilimlerle yapın. Döşemenin yüzey sıcaklığı 26 oC yi aşmamalıdır.
Laminat Parke
Bakımı ve Temizlik
Diğer parkelerle kıyaslandığında, laminat parkenizin en büyük avantajı bakımının kolay olmasıdır. Laminat parke sahipleri parkelerinin her zaman aynı kalmasını ister. Bunu garantiye almak için şu adımları izlemeniz gerekir;
Laminat parkenin üzerinde mobilya, ucu sivri veya metal olan herhangi bir objeyi parke ile temas edecek şekilde yere sürtünerek hareket ettirilmemelidir.
Ofis mobilyalarının tekerleklerinin yumuşak ve temiz olmasına dikkat edilmeli ve mümkünse tekerlekli sandalye altına şeffaf fleksi koyulmalıdır
Sudan etkilendiği için su sızdırma riski olan malzemelerin (saksı, buzdolabı, bulaşık makinesi vb. gibi.) laminat parkelerin, üzerine konulmaması gerekmektedir.
Islak, nemli, çok rutubetli alanlarda kullanılmamalıdır.
Üzerine koyulan mobilyaların ayaklarına mutlaka sivri uçları ve aşırı sürtünmeyi önleyici aparat veya keçe kullanılmalıdır.
Günlük temizlik için elektrikli ya da sert olamayan kıl süpürge kullanılmalıdır.
Temizliği sadece nemli , sabunlu (yumuşak) bez ile yapılmalıdır.
Kir izleri iyice sıkılmış bezle silinmeli ve parkenizin üzerinde su kalması mutlaka önlenmelidir.
Çok sulu paspaslarla temizlenmemelidir.
Üzerine dökülen (bulaşan) kir, leke ,yemek artıklarını kurumadan silinmelidir.
Zor çıkan kirleri çamaşır suyu , asitli ürünlerle , tuz ruhu veya sentetik , selülozik tiner gibi ürünlerle temizlenmemelidir.
Balmumu , cila ve ovucu maddelerle temizlenmemelidir.
Üzerinde doğal olmayan deterjan ve metal parçacıklı temizlik bezleri kullanılmamalıdır.
Silinirken mikro elyaflı bez kullanılmamalıdır.
Marketlerde satılan laminat parke için geliştirilmiş temizlik ürünleri ile temizlik yapılabilir. Kalitesine inandığınız , marka olmayı başarmış ürünler kullanılmalıdır.